trans trans trans trans trans trans
trans
Home
ABC
Wegwijzer
Ervaringen pagina
Agenda
Nieuwsbrief
Adverteren
Contact
trans
 
trans
trans
trans
trans
trans
trans
Bio-energetica
 
Bio-energetica  

Bio-energetica is een therapeutische zienswijze waarin het verband wordt beschreven tussen inperkende lichamelijke en geestelijke ervaringen. Doel is om door lichamelijke bewustwording verlichting van beperkingen op het geestelijke vlak te bereiken.

Bio-energetica bestaat uit verschillende oefeningen die lichaam en geest zodanig activeren dat spanningsgebieden voelbaar worden. Deze spanningsgebieden zijn ervoor verantwoordelijk dat levensenergie geblokkeerd wordt. Deze blokkades hebben een directe invloed op het zelfbeeld, de dagelijkse ervaringen en de verwachtingen van het leven. In eerste instantie leer je deze blokkades kennen en in tweede instantie hoe deze spanningen losgelaten kunnen worden. De bedoeling is ruimte te creëren in lichaam en geest en hoe met deze nieuw gecreëerde ruimte om te gaan. Een belangrijk onderdeel van de basis voor emotioneel lichaamswerk en de lichaamsgerichte psychotherapie is de theorie van bio-energetica.

Bio-energetica is ontwikkeld door de psychotherapeut Alexander Lowen. Hij heeft als eerste wetenschapper overtuigend aangetoond dat lichaamshouding en lichaamstaal tot de essentiële instrumenten van de psychotherapie behoren. Hij toonde aan dat de conventionele psychotherapie in dit opzicht tekort schoot. Hij maakte gebruik van een vijftal karakterstructuren, waarin het lichaam de sleutel is tot lichamelijk en geestelijk welbevinden. Zijn standaardwerk is getiteld: "The language of the Body", het is in het Nederlands verschenen onder de titel: "Lichaamstaal en Karakter". Niemand is precies één type; de meeste mensen hebben alle typen in zich. Soms kunnen één of twee typen overheersen.

De vijf karakterstructuren zijn:
Schizoïde karakter
Dit karakter wordt gekenmerkt door spierpatronen die het lichaam tegen dreigend uiteenvallen bij elkaar houden. Karakteristiek voor dit karakter is een grote geestelijke activiteit, (voornamelijk angstdenken). Daarentegen heeft het geen contact met het lichaam en de omgeving. Orale karakter
Het orale karakter wordt gekenmerkt door een spierpatroon, dat een standhouden tegen dreigende verlating en isolement aangeeft. Zijn gedrag vertoont een onlesbare dorst naar betekenisvolle relaties.
Psychopathische karakter
Dit karakter wordt gekenmerkt door een spierpatroon dat aangeeft dat het zich staande houdt tegen het gevaar van falen, wanneer hij daarmee ophoudt. Het moet in iedere situatie aan iedereen superieur zijn.
Masochistische karakter
Kenmerkend voor dit karakter is een spierpatroon dat aangeeft dat het zich inhoudt om de eigen rechten en behoeften te laten doen gelden.
Rigide karakter
Karakteristiek voor dit type is een spierpatroon van terughoudendheid. Dit moet het hart voor verder verdriet behoeden. Het heeft behoefte om emoties te beheersen en niet in relaties betrokken te raken.

Bio-energetica is voor mensen die de kwaliteit van hun leven willen verbeteren, die nieuwsgierig zijn, die verdieping van het contact met zichzelf en anderen willen.

Op zoek naar een praktijk? Ga naar de wegwijzer.

    trans
 
BOEKENTIPS:
Bio-energetica
Bio-energetica
Alexander Lowen
ISBN 9063252749
Je lichaam als spiegel
Je lichaam als spiegel
A. Rank
ISBN 906325489X
De spiritualiteit van het lichaam
De spiritualiteit van het lichaam
Alexander Lowen
ISBN 9063254164
 
GEBRUIKTE BRONNEN:
Bio-energetica startpagina
Hoogers.com
Wikipedia
 
 
 
 
  trans