trans trans trans trans trans trans
trans
Home
ABC
Wegwijzer
Ervaringen pagina
Agenda
Nieuwsbrief
Adverteren
Contact
trans
 
Meer weten over de adverteermogelijkheden?
trans
Wil je adverteren? Klik hier
trans
Meer weten over de de adverteermogelijkheden?
trans
trans
trans
trans
Cranio-Sacraal Therapie
 
Cranio-Sacraal Therapie  

Cranio-Sacraal Therapie is een behandelwijze, met als doel: ontspanning en balans te bewerkstelligen en blokkades in het lichaam op te heffen. Met behulp van zorgvuldige zachte manuele technieken (oftewel door zachte druk uit te oefenen met de handen) wordt het Cranio-Sacraal systeem en het bindweefsel-systeem behandeld. Het craniosacraal systeem is eigenlijk het interne milieu voor het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggemerg) en is voorwaarde scheppend voor de ontwikkeling, groei en functie van het gehele zenuwstelsel. Door de relatie die het Cranio-Sacraal systeem heeft met de verschillende andere fysiologische systemen, zoals ademhaling, bloedsomloop, zenuwstelsel, endocriene en musculoskeletale systemen vindt er een wederzijdse beïnvloeding plaats.

Het Cranio-Sacraal systeem bestaat uit vliezen en hersenruggenmergvloeistof, die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen. Het strekt zich uit van de botten van de schedel, het aangezicht en de mond - het craniale deel - tot aan de botten van het bekken - het sacrale deel -. Binnen het Cranio-Sacraal systeem circuleert het hersenruggenmergvloeistof met een bepaald ritme, craniosacraal ritme genoemd. Blokkades in het lichaam (fysiek, mentaal of emotioneel) kunnen het ritme verstoren en klachten veroorzaken.
De Cranio-Sacraaltherapie is oorspronkelijk ontstaan vanuit de osteopathie. De therapie is ontwikkeld door dr. Upledger uit Amerika. Hij heeft in 1975 bewezen dat het hersenruggenmergvloeistof in het Cranio-Scraal systeem in een bepaald ritme circuleert.

Bij een behandeling wordt veelal aan de schedel, de wervelkolom en het heiligbeen gewerkt. Het ritme van het Cranio-Sacraal systeem is echter ook op andere plekken over het hele lichaam voelbaar. Tijdens een behandeling wordt gevoeld hoe het ritme is en zo wordt vastgesteld of er sprake is van verstoringen. De therapeut werkt aan het optimaliseren van de elasticiteit en ruimte binnen de schedelbeenderen en de overige delen van het Cranio-Sacrale systeem. Om dit te bereiken zal de Therapeut met zijn handen in het ritme meegaan en een lichte druk op het systeem uitoefenen. Op deze manier wordt het lichaam uitgenodigd zich te ontspannen en ruimte te scheppen.

Klachten die behandeld kunnen worden zijn: duizeligheid, evenwichtsproblemen, hoofdpijn, migraine, nekpijn, allergie, RSI, rugpijn, slaapproblemen, klachten na een whiplash, spijsverteringsklachten, bekkenproblemen/bekkeninstabiliteit, sexuele problemen, incontinentie. Kinderen hebben ook veel baat bij deze therapie. Bij kinderen kan gedacht worden aan: Huilbaby's, slecht slapen/eten, darmkrampjes, snel overgeven, eczeem, overstrekken, onrustig, afstandelijk, veel aandacht nodig, buitensporig jaloers, eenkennig, scheidingsangst, ADHD/PPD-NOS, autisme, buikpijn, hoofdpijn, allergie, astma, bedplassen.

Op zoek naar een therapeut? Ga naar de wegwijzer.

    trans
 
BOEKENTIPS:
Cranio-sacraaltherapie
Cranio-sacraaltherapie
Etienne Peirsman & Marijke Baken
ISBN 9020243713
Cranio sacraaltherapie voor babys en kinderen
Cranio sacraaltherapie voor babys en kinderen
Etienne Peirsman & N. Peirsman
ISBN 9020243918
 
GEBRUIKTE BRONNEN:
Nederlandse Cranio Sacraal vereniging
Upledger Instituut
 
 
 
 
  trans