trans trans trans trans trans trans
trans
Home
ABC
Wegwijzer
Ervaringen pagina
Agenda
Nieuwsbrief
Adverteren
Contact
trans
 
Fytotherapie, voedingssupplementen, lichaamsverzorging,  natuurvoeding en reform.
trans
Wil je adverteren? Klik hier
trans
Wil je adverteren? Klik hier voor meer informatie.
trans
Adverteren? Klik hier
trans
trans
trans
Fytotherapie (Kruidengeneeskunde)
 
Fytotherapie (Kruidengeneeskunde)  

Fytotherapie betekent letterlijk “Genezen met planten”.
Fytotherapie is een oude geneeskunde die gebruikt maakt van de geneeskrachtige werking van kruiden. De geneeskrachtige stoffen worden gehaald uit delen van planten, struiken, kruiden of bomen. In de fytotherapie zijn de kruiden (fytotherapeutica) het middel om de mens bij te staan in zijn ziekte- of genezingsproces. Kruiden zijn in staat om bepaalde symptomen te bestrijden en een veranderingsproces op gang te brengen. Tevens kunnen ze preventief werken. Fytotherapie is een holistische geneeswijze. Dat wil zeggen dat de mens in zijn geheel in beschouwing wordt genomen. Het lichaam en geest is één geheel. Er wordt niet alleen aan symptoombestrijding gedaan d.m.v. het toedienen van druppeltjes of pillen. De oorzaak achter de kwaal wordt aangepakt.

Sinds mensenheugenis is bekend dat bepaalde planten een geneeskrachtige werking kunnen hebben en al even lang wordt daar gebruik van gemaakt. Met de opkomst van de scheikunde werd het mogelijk de werkzame stof uit het plantenextract te isoleren. In de meeste landen spelen plantaardige geneesmiddelen nog steeds een belangrijke rol. In de westerse wereld is sprake van een hernieuwde belangstelling voor de fytotherapie.

Fytotherapeutica hebben een aantal voordelen:
> ze hebben geen of nauwelijks bijwerkingen
> ze werken niet verslavend
> ze kunnen vaak worden ingezet naast reguliere medicijnen om de bijwerkingen hiervan te verminderen of om de medicatie te verlagen (in overleg met de voorschrijver)

In het algemeen kunnen kruiden werkzaam zijn voor het zenuwstelsel, maag- , darm-, lever- en galklachten, bij stofwisselingsstoornissen, hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen, nier- en blaasklachten, huidproblemen enz.

Fytotherapeutica kunnen op veel verschillende manieren worden gemaakt en gebruikt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een inwendige en uitwendige toediening. Bij inwendig gebruik kun je denken aan:
• Een aftreksel in water, zoals een thee of een tisane.
• Een decoct (afkooksel), gebruikt voor de hardere of taaie delen van het kruid.
• Een tinctuur (alcoholische oplossing).
• Een extract.
• Capsules of tabletten.
Geschikt voor uitwendig gebruik zijn:
• Een compres of kruidenomslag.
• Een maceraat (oplossing in olie), in de vorm van zalf, gel of crème.
Enkele voorbeelden van geneeskrachtige planten zijn Ginseng, Rhodiola rosea, Brandnetel, Kamille, Valeriaan, Sint-Janskruid, Eucalyptus, Ginkgo biloba, Papaver, Wilg en Moerasspirea.

Fytotherapie wordt toegepast in de reguliere (= gewone, moderne westerse) geneeskunde (voorbeelden hiervan zijn Tavonin® of Norit®) en in verschillende traditionele geneeswijzen, die wij nu “alternatief” noemen maar die vaak al heel oud zijn. Voorbeelden zijn: Ayurveda (India), Tibetaanse geneeswijze, TCG (Traditioneel Chinese Geneeswijze), Winti (Suriname) en natuurlijk in de Westerse Natuurgeneeskunde.

Op zoek naar een praktijk of een webwinkel? Ga naar de wegwijzer.

    trans
 
BOEKENTIPS:
Natuurlijk genezen met kruiden
Natuurlijk genezen met kruiden
Anne Geddes
ISBN 9057951754
De groene apotheek
De groene apotheek
Grunwald, J. & Janicke, C.
ISBN 9044709879
Kruidengeneeskunde
Kruidengeneeskunde
Non Shaw
ISBN 9054952474
 
GEBRUIKTE BRONNEN:
Spiriwiki
Wikipedia
 
 
 
 
  trans