trans trans trans trans trans trans
trans
Home
ABC
Wegwijzer
Ervaringen pagina
Agenda
Nieuwsbrief
Adverteren
Contact
trans
 
Meer weten over de adverteermogelijkheden?
trans
Wil je adverteren? Klik hier
trans
Meer weten over de de adverteermogelijkheden?
trans
trans
trans
trans
Shiatsu
 
Shiatsu  

Letterlijk betekent Shiatsu 'vingerdruk'. Het is een combinatie van acupressuur en manuele technieken. De therapeut drukt op acupressuurpunten en meridianen (energiebanen) en manipuleert gewrichten en spieren. Zo worden blokkades opgeheven en kan de levensenergie (Chi) weer vrij stromen. Acupressuurpunten corresponderen met spieren, botten, bloedvaten, zenuwen, lymfevaten en endocriene klieren. Druktoepassing op deze punten stimuleert niet alleen de huid en verlicht spierstijfheid, maar reguleert eveneens het zenuwstelsel, bevordert de spijsvertering en stimuleert de bloed- en lymfecirculatie. Daarmee activeert men het natuurlijke herstellende vermogen van het lichaam. Van oorsprong komt deze massagevorm uit China, maar het is verder ontwikkeld in Japan.

Shiatsubehandelingen worden gegeven in individuele sessies. Over het algemeen duren ze vijf kwartier. Aan elke behandeling gaat een gesprekje vooraf, waarin de therapeut zich een beeld vormt van het klachtenpatroon en de leef-en werkomstandigheden van zijn bezoeker. Daarna tast de therapeut de reflexzones op de pols, rug en buik van zijn cliënt af. Deze zones corresponderen met de verschillende energiemeridianen en geven een beeld van hun energetische kwaliteit.

Bij lokale klachten, zoals lage rugpijn of nekproblemen, worden ook déze gebieden afgetast en onderzoekt de therapeut hun relatie tot de verschillende meridianen. Vervolgens wordt de eerste diagnose gesteld en behandelt de therapeut de corresponderende meridianen. Dat doet hij door druk uit te oefenen op de energiebanen, zodat de energie beter kan gaan doorstromen. Tijdens de behandeling voelt de therapeut de conditie van de chi in de meridianen. Zo kan enerzijds tijdens de behandeling de diagnose aangepast worden. Anderzijds wordt zo het resultaat van de behandeling gecontroleerd.

Over het algemeen vindt de behandeling plaats op traditionele wijze. Dat betekent op een op de grond gelegde Japanse matras (foeton).

Shiatsu kan op het hele lichaam worden toegepast en werkt zowel voor klachten voortkomend uit stress en/of overbelasting, als voor puur lichamelijke klachten. Gedacht kan worden aan:
• nek/schouder klachten,
• maag/darm problemen,
• hoofdpijn,
• tennisarm,
• rugklachten,
• RSI,
• whiplash klachten.
• verlichting bij reumatische klachten.
• Slapeloosheid/depressie

Ook wordt Shiatsu veel toegepast bij afbouw van stress en ter algemene ondersteuning van de gezondheid.

Op zoek naar een therapeut of praktijk? Ga naar de wegwijzer.

    trans
 
BOEKENTIPS:
Shiatsu boek
Shiatsu boek
Lundberg & Paul Lundberg
ISBN 9069635852
Shiatsu in theorie en praktijk
Shiatsu in theorie en praktijk
Carola Beresford-Cooke
ISBN 9069635186
Shiatsu en stretching
Shiatsu en stretching
Toru Namikoshi
ISBN 9020243071
 
GEBRUIKTE BRONNEN:
Shiatsu Nederland
Wikipedia
 
 
 
 
  trans