trans trans trans trans trans trans
trans
Home
ABC
Wegwijzer
Ervaringen pagina
Agenda
Nieuwsbrief
Adverteren
Contact
trans
 
Meer weten over adverteermogelijkheden?
trans
Meer weten over adverteermogelijkheden?
trans
Meer weten over de adverteermogelijkheden?
trans
Klik hier om te adverteren.
trans
trans
trans
Alexander Therapie
 
Alexander Therapie  

Alexander therapie is één van de meest gebruikte therapeutische behandelingen bij lichamelijk klachten. Alexandertherapie richt zich voornamelijk op het verbeteren van de lichaamshouding en daarmee het verminderen van lichamelijke klachten die ontstaan door gespannen ledematen en gebrekkige lichaamscoördinatie.

Eind 19e eeuw is de therapie ontwikkeld door de toneelspeler Alexander. Hij liep in zijn werk regelmatig tegen een schorre keel aan, waardoor uiteindelijk zijn carrière als toneelspeler kapot gelopen is. Hij ontdekte bij toeval dat wanneer hij sprak hij zijn hoofd- en nekspieren op zo'n dergelijke manier gebruikte dat hij zijn stembanden belemmerde, waardoor de schorheid ontstond. Hij begon te experimenteren met andere spierbeheersingsoefeningen en ontdekte de therapeutische werking hiervan.

Alexander therapie is niet echt een therapie, meer een techniek die je helpt om efficiënter gebruik te maken van je lichaam en bewuste controle te krijgen over je lichaam. Daarom wordt er  ook wel over de Alexandertechniek gesproken. Alexandertechniek is een vorm van bewegingsleer en wordt in de Westerse wereld veelvuldig toegepast. Alexandertechniek richt zich vooral op het verbeteren van de lichaamshouding, het verwijderen van spanning in de spieren en makkelijker leren bewegen. De houding verbeteren loopt als een rode draad door de Alexander-techniek.

Alexandertechniek wordt meestal individueel of in groepen gegeven, in sessies die tussen de 30 en 60 minuten duren. De leeftijd bij het starten van de techniek is onbelangrijk. De leraar oefent bepaalde lichamelijke vaardigheden waarbij hij de deelnemers individuele feedback en aanwijzingen geeft. Er zijn geen oefeningen maar wel zelf-observaties. De deelnemers gaan bijvoorbeeld op een stoel zitten terwijl de docent het fysieke proces van op de stoel gaan zitten observeert. Velen gaan namelijk op een verkeerde manier op een stoel zitten, en met aanwijzingen van de docent kan men leren op een stoel te gaan zitten waarbij men het lichaam zoveel mogelijk ontlast.

De Alexandertechniek dient niet als behandeling van specifieke ziekten. De methode zorgt ervoor dat gewoonten veranderd worden, die slecht zijn voor je lichaam. Het resultaat is een betere lichaamshouding, betere coördinatie, minder spanning, en een verbeterde lichamelijke en geestelijke gezondheid. Daarnaast helpt mensen bij het verhelpen van chronische nek- en rugpijn, stress en daarmee samenhangende aandoeningen, angsten en depressies, vermoeidheid, problemen met de spijsvertering en chronische spierspanning.

Alexandertechiek heeft geen specifieke doelgroep. In feite kan iedereen die klachten in het dagelijks leven ervaart overwegen Alexandertechniek te volgen. Door de betere lichaamshouding, betere coördinatie en verminderde spanning creëert men een verbeterde lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Op zoek naar een praktijk? Ga naar de wegwijzer.

    trans
 
BOEKENTIPS:
Alexandertechniek
Alexandertechniek
-
ISBN 9057647737
 
GEBRUIKTE BRONNEN:
Spiriwiki
 
 
 
 
  trans