trans trans trans trans trans trans
trans
Home
ABC
Wegwijzer
Ervaringen pagina
Agenda
Nieuwsbrief
Adverteren
Contact
trans
 
Wil hier adverteren? Kijk naar de mogelijkheden.
trans
Meer weten over de adverteermogelijkheden?
trans
Adverteren? Klik hier
trans
Meer weten over de de adverteermogelijkheden?
trans
trans
trans
Reflexzonetherapie
 
Reflexzonetherapie  
Reflexzones zijn de gebieden in het lichaam waar veel zenuwuiteinden lopen, zoals de rug, de voet, de hand of de oren. Een reflexzone weerspiegelt de gezondheid van lichaam en geest. Aan de hand van de reflexzones kunnen bepaalde verstoringen en blokkades worden opgespoord en behandeld. De bekendste therapie die zich bezighoudt met reflexzones is de voetreflextherapie.

De basis van reflexzonetherapie ligt in het oude China, zo'n 5000 jaar terug. De huidige voetreflexologie is ontstaan toen de Amerikaanse arts Dr. William Fitzgerald en masseuse Eunice Ingham zich rond 1915 bezig gingen houden met "de behandeling van organen op afstand" oftewel, zonetherapie. Hierbij werd het lichaam in 10 zones verdeeld, en hierbij bleek dat plaatsen die op/in het lichaam ver van elkaar verwijderd liggen, elkaar beïnvloedden. In de jaren ´30 ontwikkelde Eunice Ingham het werk van Dr. Fitzgerald verder maar, anders dan hij, werkte zij niet met druk op verschillende delen van elke zone. Zij bracht de relatie van de voeten tot de diverse zones in kaart en bij de behandeling van het lichaam concentreerde zij zich dan ook uitsluitend op de voeten.

Reflexzonetherapie, reflexologie, voetmassage zijn allemaal benamingen voor deze therapie. Hierbij wordt door massage en drukken/wrijven op drukpunten op de voeten getracht om lichaam en geest in balans te brengen. De reflexzonetherapie gaat er namelijk vanuit dat de reflexzones corresponderen met organen, spieren en zenuwen. Door het stimuleren van die punten op de voet wordt het orgaan (spier of zenuw) waar het om gaat gestimuleerd of juist gekalmeerd. De behandeling van alle corresponderende punten zou het zelfhelend vermogen van het lichaam activeren.

Voetreflextherapie kan verlichtend werken voor de volgende groepen:
• Mensen met lichamelijke klachten: m.b.t. huid, ademhalingswegen, bloedsomloop, spijsverteringskanaal, urinewegen, geslachtsorganen, hormoonproducerende klieren, zenuwstelsel, spieren, gewrichten en wervelkolom.
• Mensen met psychische klachten: stress, slapeloosheid, depressie, burn-out, onevenwichtigheid
• Mensen met vage klachten: geen lichamelijke oorzaak te vinden en toch klachten hebben
• Kinderen
• Zwangere vrouwen

Op zoek naar een praktijk/therapeut? Ga naar de wegwijzer.
    trans
 
BOEKENTIPS:
Reflexologie
Reflexologie
Kunz & Kunz
ISBN 9043011363
Handboek reflexologie
Handboek reflexologie
Ann Gillanders
ISBN 9059208595
Reflexologie praktisch toepassen
Reflexologie praktisch toepassen
Sonia Ducie
ISBN 9024378923
Voetzonemassage als therapie
Voetzonemassage als therapie
Marquard, H.
ISBN 906030697X
 
GEBRUIKTE BRONNEN:
Behandel en adviescentrum Lelie
Wikipedia
 
 
 
 
  trans