trans trans trans trans trans trans
trans
Home
ABC
Wegwijzer
Ervaringen pagina
Agenda
Nieuwsbrief
Adverteren
Contact
trans
 
Wil hier adverteren? Kijk naar de mogelijkheden.
trans
Adverteren? Klik hier
trans
Klik hier om te adverteren
trans
Kijk hier voor de adverteermogelijkheden
trans
Meer weten over de adverteermogelijkheden?
trans
trans
Touch for Health
 
Touch for Health  

Touch for Health is een lichaamsgerichte alternatieve geneeswijze die zich richt op het opsporen en wegnemen van blokkades in de meridianen (energiebanen). Touch for Health betekent letterlijk: Aanraken voor gezondheid. Het is ontstaan als een combinatie van chiropractie en acupunctuur. Van de een wordt o.a. kennis over de stand van de wervelkolom en de taak van de spieren in het handhaven van onze houding gebruikt. Van de ander wordt o.a. de kennis over meridianen die door het lichaam lopen, benut. Door middel van eenvoudige spiertesten kan ontdekt worden welke meridianen geblokkeerd zijn en dus zorgen voor een onbalans in de energiehuishouding. Via bepaalde technieken wordt dit gecorrigeerd met als doel het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Touch for Health is eind jaren zestig door de Californische chiropractor, dr. John F. Thie, ontwikkeld vanuit de Toegepaste Kinesiologie. De chiropractor John F. Thie was een afgestudeerde leerling van George Goodheart. Hij heeft in de zeventiger jaren deze “Toegepaste Kinesiologie”, die alleen voorbehouden was aan bevoegde professionals, toegankelijk gemaakt voor de niet-professionals. Hij was van mening dat de kinesiologie toegankelijk zou moeten zijn voor een grote groep mensen. Hij heeft het testsysteem voor het opzoeken van spierverzwakkingen, vereenvoudigd waardoor het toegankelijk werd voor eenieder. Hij noemde het systeem van manuele spiertesten: Touch for Health.

De houding van ons lichaam wordt in stand gehouden door spieren. Diverse spieren moeten met elkaar samenwerken om bewegingen mogelijk te maken en bepaalde houdingen te handhaven. Al onze spieren hebben een relatie met specifieke wervels uit onze wervelkolom. Deze zelfde wervels hebben ook relaties met bepaalde organen in ons lichaam en daarmee met de, uit de Chinese acupunctuur bekende, meridianen of energiebanen. Zodoende kan met de spiertesten uit de Touch for Health methode een indruk gekregen worden van het energieniveau in de bijbehorende meridianen en de daarbij horende organen. Pijn in een gebied wordt vaak toegeschreven aan een te gespannen spier bij een gewricht. Veelal is de werkelijke boosdoener een te zwakke spier aan de andere kant van hetzelfde gewricht.

De stress, die onbalansen in ons energiesysteem kan veroorzaken, werkt in op 3 belangrijke aspecten van ons lichaam, schematisch weergeven in een triade (driehoek):

* de Structurele zijde: o.a. onze organen, botten, gewrichten, spieren.
* de Chemische zijde: o.a. voeding, medicijnen gebruik, allergieën, luchtvervuiling.
* de Psychische zijde: onze emoties en gevoelens.

Een verstoring op de ene zijde beïnvloedt de andere zijde van de driehoek en daarmee dus de mens in zijn totaliteit. Denk als voorbeeld maar eens aan je eigen boosheid (psyche) wanneer je je schenen stoot aan de rand van je bed (structuur), waarna je jezelf vervolgens troost met een koekje bij de koffie (chemie). Of aan het eetgedrag van mensen die vaak in de file staan, niet voor niks verkopen ze bij tankstations zoveel snoep e.d. Eveneens kan jarenlang verkeerd eten (chemie) schade aan organen opleveren (structuur) en vervolgens veel stress, boosheid, onmacht en verdriet (psyche) veroorzaken.

Om in balans te zijn moeten alle drie de zijden van de triade in balans zijn. Onze spieren reageren op elke verstoring, of het nu in de chemie, de psyche of de structuur zit. Daarom kan met behulp van de spiertest zoveel informatie verkregen worden over de energieverstoringen in het lichaam. Doel van de Touch for Health is om uit te zoeken waar, waarom en wanneer iets uit balans is geraakt en om mogelijkheden uit te testen waarmee de balans hersteld kan worden.

Bij een behandeling door een Touch for Health therapeut wordt een spierenbalans gedaan. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de kinesiologische spiertesten. De spiertesten achterhalen welke meridianen geblokkeerd zijn en daarmee welke spieren, organen en meridianen niet in balans zijn. De spiertesten geven daarmee inzicht in de energetische oorzaak van de klachten. De testen vormen als het ware de puzzelstukjes die uiteindelijk met elkaar een beeld vormen van het hoe en waarom van de klacht. Na het constateren van de onbalansen worden deze door middel van verschillende technieken gecorrigeerd. De methodes die daarvoor gebruikt worden zijn: het behandelen met acupressuur-, meridiaan- of reflexpunten. Ook kan er een nieuwe balans worden gevonden met behulp van bijvoorbeeld bloesemremedies, edelstenen, essentiële oliën, voedingssupplementen of homeopathische middelen.

Touch for Health kan ingezet worden bij:
Spierklachten, stress, pijnproblemen, rug-, nek- en schouderpijnen, vermoeidheid, emotionele klachten, slaapproblemen, faalangst, evenwicht problemen, oude sportblessures, niet goed in je vel zitten.

Op zoek naar een therapeut of praktijk? Ga naar de wegwijzer.

    trans
 
BOEKENTIPS:
Touch for Health
Touch for Health
John F. Thie & Thie, M.
ISBN 9020244086
Nieuwe touch for health handboek
Nieuwe touch for health handboek
John F. Thie
ISBN 9069635941
Vuurman en watervrouw
Vuurman en watervrouw
Silvana Schwitzer
ISBN 906030599X
 
GEBRUIKTE BRONNEN:
Lilian Beeks (www.derozenquartz.nl)
www.ki-net.nl
 
 
 
 
  trans