trans trans trans trans trans trans
trans
Home
ABC
Wegwijzer
Ervaringen pagina
Agenda
Nieuwsbrief
Adverteren
Contact
trans
 
Meer weten over de adverteermogelijkheden?
trans
Adverteren? Klik hier
trans
Wil je adverteren? Klik hier voor meer informatie.
trans
Meer weten over de de adverteermogelijkheden?
trans
trans
trans
Massage (therapie)
 
Massage (therapie)  

Een massage is een behandeling van het lichaam door systematisch over de huid te wrijven, te strijken of de huid te kneden.

Massage maakt ons bewust van hoe en waar stress zich in ons lichaam openbaart in de vorm van spanning. Teveel stress leidt tot een permanente spanning in de spieren. Volgens massagetherapeuten belemmert deze spanning of gespannenheid de doorstroming van energie of doorbloeding. De belemmering van deze doorstroming en doorbloeding leidt tot vermoeidheid, een zwaar gevoel, bewegingsbeperkingen, een verminderde soepelheid van spieren en een grotere kans op overbelasting en blessures. Verder kan dit leiden tot een concentratie van gifstoffen in het lichaam. Massage helpt deze spanning te verminderen en het lichaam de kans te geven zich met de eigen energie te genezen. Massage kan invloed hebben op het zenuwstelsel, circulatie en stofwisseling. Massagetherapie wordt ook ingezet tegen migraine, artritis, pijn in de onderrug, benen, nek en schouders, bij ademhalingsproblemen, spijsverteringsproblemen en herstel na blessures.

Er bestaan heel veel verschillende massagevormen met bijbehorende technieken.
Bij technieken moet gedacht worden aan: kneden, wrijven, drukken, draaibewegingen maken.

Voorbeelden van verschillende vormen van massage zijn:
Klassieke massage
De klassieke massage richt zich op de gezonde mens en probeert de gezondheid te bevorderen. Hiervoor worden handgrepen gebruikt die de spieren (en daarmee het gehele lichaam) ontspannen. Het lichaam komt daardoor meer in balans en u voelt zich daardoor beter. Hoewel spanning uit spieren genomen kan worden (en lokaal ook kleine knoopjes in de spieren kunnen verdwijnen), is een ontspannings– of klassieke massage niet bedoeld voor geneeskundige toepassing.

Sportmassage
Deze vorm van massage wordt vaak (de dag) na een training of wedstrijd gegeven. Sportmassage bevordert de doorbloeding en versnelt de afvoer van afvalstoffen waardoor spierpijn (zo veel mogelijk) kan worden voorkomen. Hierdoor wordt de hersteltijd verkort en kan het lichaam beter en sneller een volgende training of wedstrijd aan.

Hot stone massage
Hierbij wordt er gemasseerd met “hete” stenen. De verwarmde basaltstenen worden over het lichaam gewreven; daarna op bepaalde plaatsen op het lichaam gelegd. Hotstone massage wordt vooral gebruikt bij (spier)spanningen, stress, gewrichtsproblemen, slechte spijsvertering of doorbloedingsproblemen. Daarnaast kan het gewoon als ontspanning ingezet worden.

Lomi Lomi massage
Lomi Lomi massage is de traditionele Hawaiiaanse massage, die in Hawai sinds vele generaties gebruikt wordt ter stimulering van de lichamelijke en geestelijke genezing.
Voor uitgebreidere informatie: kijk bij Lomi Lomi massage

Metamorfose massage
Metamorfosemassage is een eenvoudige, zachte methode die leidt tot bewustwording, genezing en spirituele groei.  Metamorfose massage houdt zich niet bezig met speciale symptomen of klachten, maar werkt op de mens als geheel, en geeft ruimte aan de innerlijke levenskracht, aan de Innerlijke Intelligentie. Een behandeling bestaat uit een lichte aanraking van de reflexzone van de wervelkolom, op de voeten, de handen en het hoofd. Metamorfosemassage kan gebruikt worden om te werken aan bewustzijn, verwerken van (oude) emoties na trauma’s of ernstige ziekte, psychische klachten, hormonale klachten of gewoon voor een heerlijke ontspanning.
Voor uitgebreidere informatie: kijk bij Metamorfose massage

Shiatsu
Dit is een japanse massagevorm waarbij de duimen, handpalmen en vingers gebruikt worden om druk uit te oefenen op acupressuur- en meridiaanpunten.
Voor uitgebreidere informatie: kijk bij: Shiatsu

Segmentale massage
Bij segmentale massage wordt rekening gehouden met de segmentale opbouw van ons lichaam. Elk segment (een wervel en uittredende zenuw) staat in verbinding met een stukje huid, een spier, een bot en een orgaan. Zo kan kramp in de kuiten een reactie zijn van een verstoring in de blaas. Door betreffende gebieden te behandelen (spier, huid en indirect het orgaan) herstelt het lichaam zich.
Voor uitgebreidere informatie: Kijk bij: Segmentale massage

Triggerpointmassage
Triggerpointmassage maakt onderdeel uit van Triggerpointtherapie. Triggerpoints zijn een soort verkrampte spiervezels (knopen) in de spieren. Door middel van het masseren van die punten kunnen de spieren weer ontspannen. Hierdoor verdwijnen de klachten.
Voor uitgebreidere informatie: Kijk bij: Triggerpoint Therapie

Tuina massage
Tuina massage is een eeuwenoude Chinese massagetechniek die deel uitmaakt van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Tuina maakt, net als accupressuur, gebruik van de meridianen (energiebanen) in het lichaam. Het doel is het herstel van de levensenergie (Qi). Voor uitgebreidere informatie; Kijk bij: Tuina Massage

Op zoek naar een massagepraktijk? Ga naar de wegwijzer.


    trans
 
BOEKENTIPS:
Basisboek massage
Basisboek massage
Christine Harris
ISBN 9059206339
Hot stones: massage met hete stenen
Hot stones: massage met hete stenen
Fleck, D. & Jochum, L.
ISBN 9069638282
Genieten ! Onspannende massages
Genieten ! Onspannende massages
Karin Schutt
ISBN 904470348X
Het ultieme massage boek
Het ultieme massage boek
-
ISBN 9064077371
 
GEBRUIKTE BRONNEN:
 
 
 
 
  trans