trans trans trans trans trans trans
trans
Home
ABC
Wegwijzer
Ervaringen pagina
Agenda
Nieuwsbrief
Adverteren
Contact
trans
 
Wil hier adverteren? Kijk naar de mogelijkheden.
trans
Klik hier om te adverteren.
trans
Adverteren? Klik hier
trans
Kijk hier voor de adverteermogelijkheden
trans
Wil je adverteren? Kijk hier voor de mogelijkheden
trans
trans
Osteopathie
 
Osteopathie  

Osteopathie is een manuele geneeswijze. De term osteopathie is samengesteld uit de Griekse woorden voor bot (osteon) en ziekte (pathos). Het woord osteopathie betekent dan ook letterlijk ”ziekte van de beenderen”. De term is ietswat misleidend omdat de osteopathie zich niet enkel alleen bezighoudt met botziekten.

Osteopathie vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten rond 1870 met als grondlegger Dr. Andrew Taylor Still. Still zag in dat de onderlinge samenhang tussen de verschillende systemen van wezenlijk belang is voor onderzoek en behandeling van patiënten. Osteopathie is gebaseerd op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie. Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaalbenadering van de klacht. Daartoe wordt: 1. het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten en spieren); 2. het orgaan-systeem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel) en 3. het craniosacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggemergvlies en hersenvochtcirculatie) onderzocht op bewegingsverlies. Het uitgangspunt hierbij is dat het lichaam een eenheid is. De 3 genoemde systemen zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu.

Het onderzoek richt zich dus op beweeglijkheid. Bewegingsverlies heeft een negatief effect op het functioneren van het betreffende weefsel. Bewegingsbeperkingen kunnen ontstaan door littekens na operatie, verkleving van weefsels door ontstekingen en bijvoorbeeld door stress. De behandeling bestaat uit het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van manipulatie. Dit betekent door zachte handgrepen. Van daaruit kan het natuurlijke genezingsproces weer plaats gaan vinden.

Indicaties voor osteopathie zijn:
chronische rug- en/of nekpijn, hernia, frozen shoulder
migraine
whiplash
concentratieproblemen
bekkeninstabiliteit
buikpijn, maag- en darmklachten
huilbaby’s

Op zoek naar een osteopaat? Kijk op de wegwijzer.

    trans
 
BOEKENTIPS:
Osteopathie
Osteopathie
C. Newiger
ISBN 9060306783
Handboek myotensieve technieken
Handboek myotensieve technieken
Nijs, A.
ISBN 9033466821
Het os sacrum
Het os sacrum
Winter, J. De & Witte, J. De
ISBN 9033466813
 
GEBRUIKTE BRONNEN:
Wikipedia
 
 
 
 
  trans